Clujul lor…

Acesta este doar aparent despre sport. Sau nu.

Se desfasoara la Cluj o grupa de Eurobasket2017. Un eveniment  cu adevarat important. Si doar pentru ca ai ocazia sa ii vezi pe viu pe fratii Gasol sau Hernangomez, pe Rubio, pe Saric sau Bender, pe Dubljevic sau pe Navarro.

E prezenta si nationala Romaniei. Sigur, nu pe merit sportiv, ci pentru ca e gazda. Dar si asta e ceva, o experienta utila pentru jucatori si pentru public.

Public. Aici voiam sa ajung. Am impresia (nu doar eu) ca parca publicul clujean “s-a ciumurlit” de atatea evenimente sportive. (a se ciumurli = a i se apleca, a i se face scarba, a fi prea mult). Nu stiu daca atatea evenimente in termen asa de scurt le-a facut bine.

E adevarat, asta e o “boala nationala”. A ne manifesta exclusiv la bine, la succese, a ne “evapora” cand e vorba de a pune cu adevarat umarul si a sustine un sportiv sau o echipa indiferent de competitie, rezultat si ierarhie.

eurobasket dan bodea

Probabil ca asta e si imaginea transformarii Clujului. O noua generatie de vietuitori, una mult mai pragmatica si mai putin dispisa sa ofere suflet si daruire. Una care se uita urat la tine daca ii spui ca, totusi, Clujul vine din trecutul sau plin de substanta. Ca nu e, doar asa, un conglomerat urban, un fel de “dormitor” intre un job si o vacanta.

La meciurile Romaniei de la Eurobasket2017, starea asta a fost mai vizibila ca oricand. Oameni (multi) veniti ca “e cool”, cu o Cola si/sau o punga de cipsuri in mana, dispusi sa se plimbe prin sala ca sa ii vada / sa se vada cu altii asemenea lor. Si totusi, joaca Romania! Natiuni nu mai destepte decat noi, au stiut si stiu sa cultive asta. Asta nu e un patriotism de fatada, asta trebuie sa o simti. Sa iei un tricou al nationalei, sau o esarfa, sau orice, sa te identifici cu “ala de pe teren” ca e si el roman ca si tine. Sa il sustii. Sa canti, sa strigi, sa te agiti. ca nu o faci in fiecare zi. Dupa aia, luni intregi, poti reveni la obiceiurile tale. Sa bati mall-urile si fast-food-urile, sa te duci la toate manifestarile si manifestatiile “cool” si, obligatoriu, sa iti faci niste selfie-uri sa te vada prietenii ca si tu ai fost acolo.

Clujul devine tot mai mult “Clujul lor”. Un Cluj in care sentimentul de “apartenenta” devine anacronic, in care parca ti-e rusine sa te manifesti. Un Cluj in care toata lumea se lauda, despre care toata lumea spune ca “e cool”, in care reperele existentei multora se reduc la “ce fain e la Cluj”, fara a stii, daca ii intrebi, sa iti defineasca specificitatea Clujului.

Nu, nu astept sa fiti de acord cu mine. Fiecare dintre noi, pana la urma, are voie sa simta cum crede. Asa si eu. De aia si spun. Clujul asta devine tot mai mult “Clujul lor”

Foto: Maestru Dan Bodea

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

noemiadrienn

Photography.Sports.Life

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: